Parkolóház

Amikor elérkezett a kisfiam 2. szülinapja, nem volt kérdéses tudtam, hogy valami autókkal kapcsolatos játékot fogok neki ajándékozni. Választásom egy parkolóházra esett, ahol tárolni is lehet a sok gurulós akadályt. Körülnéztem az interneten, de egyet se találtam, ami ár-érték arányban lett volna (legalábbis személyes véleményem szerint) ezért akcióba léptem.

Első lépés: Tervezés     Felmértem az igényeket, mekkora helyre férjen el, hány szintje legyen stb. Miután a méretekkel nagyjából tisztában voltam, az egészről készítettem egy méretarányos makettet kartonpapírból és WC papír gurigából.

Második lépés: Alapanyagok vásárlása     Számításaim szerinti legolcsóbb megoldást választottam az alapanyag kiválasztásánál, a 10 mm-es OSB lapot. Szóval szépen elmentem a barkácsáruházba a kis mérettáblázatommal, és kivágattam a megfelelő nagyságú falapokat. Az oszlopokhoz egy teljesen egyszerű, kb. másfél centi átmérőjű farudat választottam (a célnak tökéletesen megfelel egy fa seprűnyél is). Az alapszínt a páromra bíztam, aki egy minden felületre alkalmazható vizes bázisú, galambszürke színű festéket választott.

 

 

Harmadik lépés: Összeállítás     Most jött számomra a kihívás, ugyanis még sose készítettem semmit fából.  Méretre vágtam a seprűnyelemet a kézi fűrészemmel és szintenként más színre festettem őket. Miután ezzel kész lettem  jött a neheze, ki kellett vágnom a felüljárókat egyes szintekre. Ezt anyukám és egy dekopírfűrész segítségével vágtam ki (sajnos a kerti asztal kicsit megsínylette első próbálkozásaimat:-P). Ezután jött a festés – hogy minél tartósabb legyen, ezért duplán kentem le. Végül sikeresen pár csavar segítségével összeállítottam az egészet.

Negyedik lépés: Dekorálás     Miután összeállítottam az egészet rádöbbentem, hogy valami még hiányzik róla, ezért elkezdtem böngészni a neten, hogy mivel lehetne kicsit feldobni az egészet. Ekkor rátaláltam a megoldásra. Készítek rá egy autómosót! Fogtam a megmaradt seprűnyelemet, vágtam le belőle két kis darabot. A tetőrészt kicsit nehezebb volt kigondolnom, de a hobbi boltban rátaláltam a megoldásra, vettem egy kis fatálcát, amit kettévágtam és rácsavaroztam a tartóoszlopokra. Autómosó keféknek vettem két üvegmosó kefét az olcsó boltban, amiket ketté vágtam, így két sorban két-két darabot rá tudtam rögzíteni a mosó tetejére – kifúrtam adott helyeken a tetőt, átvezettem rajta a kefék végeit és harapófogó segítségével ráhajtottam , így kellőképpen tudnak forogni is. A kefék kilógó végeire műanyag flakonról való kupakokat ragasztottam. Miután elkészültem az egész mosóval, egyszerűen csak a parkolóház aljához csavaroztam. A mosó tetejéről természetesen nem hiányozhatott a cégér sem. Ehhez egy kis falapot választottam, amire dekorgumiból készítettem egy kis autót és a feliratot, alá pedig pirográffal beleégettem a “weboldal” címét. A mosó oldalára is dekorgumiból készítettem feliratot.  Utána következett az út felfestése, amit egyszerű akrilfestékkel készítettem. A legfelső szintre pedig egy helikopter leszállót is festettem.  A két bejárathoz sorompókat ragasztottam, ezek elkészítését már nem vállaltam, inkább boltban megvettem őket. Befejezésül lakkspray-el lefújtam.

Nem mondom, nem volt könnyű és gyors munka, de minden percét nagyon élveztem, és nem csak a kisfiam, de két lánykám is nagyon örült neki és izgatottan vették birtokba.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .