Babaház / póni város

Nagylányom hetedik születésnapjára elhatároztam, hogy készítek egy babaházat, illetve egy várost, ahol a rengeteg pónija és unikornisa élhetik mindennapjaikat.

Első lépésben ki kellett találnom, hogy mi legyen az alap. Először a parkolóházból maradt OSB lapokat akartam felhasználni, de nem akartam faanyagot méretezni, vágatni, farigcsálni és csavarozni, ezért a lustábbik megoldást választottam. Elmentem a jól ismert kék-sárga skandináv bútorboltba, és vettem egyet a kimondhatatlan nevű, hat fiókos fa dobozaik közül. Mindegyik fiók más bolt, illetve helyiség lett.

    

Diszkó – A legnagyobb rekeszt diszkóvá alakítottam, ehhez ki kellett vennem a két középső fióktartó elemet. A belső oldalakat, a talajt és a mennyezetet sötétlila akrilfestékkel, a hátteret pedig halványlilával kentem le. A háttérbe dekupázs technikával két sávban lila-rózsaszín pöttyös szalvétát ragasztottam. Színpadnak fogtam egy kis kartont, amit befedtem maradék lila szövettel, és ragasztópisztoly segítségével a padlóhoz rögzítettem. A színpad mögötti szivárvány színekben pompázó kivetítőt szintén szalvétatechnikával készítettem, köré pedig keretnek fa spatulákat tettem, melyre boltban kapható (eredetileg telefonra) ragasztható strasszköveket tette. A disco felirat dekorgumiból, a mellette lévő virág pedig filc anyagból készült. A diszkófény kialakítását egyszerűen, egy több színben világító, elemmel működő LED izzósorral oldottam meg, melyet egy átlátszó, műanyag dobozba (eredetileg gemkapcsok volt benne) tettem, így ragasztottam fel a plafonra. Az oldalfalakra alufóliából kivágott hangjegyeket és csillagokat ragasztottam, így mikor a sötétben felkapcsolják a diszkófényeket, nagyon látványos hatást értem el.

Cukrászda – A diszkó felett helyezkedik el a cukrászda, itt többnyire dekupázs technikát használtam a falakon, még egy cukrászt is odabiggyesztettem. A kis cégér egy falemezkéből készült, melyre pirográf segítségével égettem bele a tudnivalókat. Egy gyerek multivitamin papírdobozából készítettem egy süteményes pultot, átlátszó fólia imitálja az üveget rajta, benne pedig süteményeket ábrázoló szalvéta mutatja a cukrászda kínálatát.

Kávézó – A cukrászda mellett természetesen helyet kellett kapjon egy kávézónak is. Itt a falak szintén szalvéta technikával készültek. Két asztalka is belefért, melyeket parafadugókból és kis kartonpapírokból készítettem. A kávézót és a cukrászdát összekötő teraszon csináltam egy kis zöld területet, ahol parafadugókból készült kaspókba ültetett művirágok helyezkednek el.

Olvasó szoba – Személyes kedvencem helyezkedik el a legfelső szinten, mégpedig az olvasó szoba. A falakat itt fehér akrilfestékkel kentem le, egyedül a sarkokba tettem kis dísznek egy-egy “tapétát” szalvétából, a falra pedig rizspapírból könyveket ragasztottam. Középre készült egy szép kis kandalló. Az alapját a múltkori szigetelésből megmaradt lemezdarabkákból vágtam ki, rájuk pedig szintén maradék sötét narancssárga mozaikokat ragasztottam. Tűzként egy elemmel működő LED mécses szolgál. Tettem bele még két kanapét is, ezek szintén gyógyszeres dobozokból készültek, melyeket rózsaszín filc anyaggal borítottam be, és lila szövetdarabkákkal bevont, félbevágott parafadugókból kialakított karfákkal láttam el.

Tanulószoba, oktatóközpont – A kávézó mellett látható tanulószobába készítettem három táblát. Ezek eredetileg fűszerkertbe kis jelölők, melyekre tökéletesen lehet krétával rajzolni is. Kréták tárolására szintén egy kis dobozt használtam, melyet bevontam lila papírral. A falakat dekupázs technikával díszítettem.

Szépségszalon – A tanulószoba alatt található egy kis szépségszalon, melyet szalvétatechnikával dekoráltam, a falra került egy pici játéktükör, oldalra pedig egy kis dobozt raktam, melybe mini fésűk kerültek.

Mozi – Az földszinten található egy kis moziterem, melyben két, gyógyszeres dobozból kialakított szófa helyezkedik el, melyeket maradék anyagokból vontam be (ez esetben lánykám kinőtt és kiszakadt régi leggings nadrágjából). Középre egy átlátszó műanyag dobozt rögzítettem. Ezekbe pakoltam tíz, az internetről letöltött és kinyomtatott mesének a plakátját (főleg lánykám kedvenceit). Így minden nap más filmet nézhetnek a pónijai.

Miután minden helység kész lett, ragasztópisztollyal összeillesztettem őket.

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .